Wat kan er wel en niet met de Hololens?

Publiek begint steeds vertrouwder te geraken met “smartphone AR”. Met een smartphone of tablet ergens op richten en dan informatie krijgen, zien we steeds vaker. Doordat er met smartphone  AR een groot publiek te bereiken is, wordt het lucratief om AR apps te ontwikkelen. Met voldoende zinvolle apps in de markt, zullen de grote tech-bedrijven vermoedelijk gaan proberen de volgende stap te maken met AR: de wearables.

Vooralsnog zijn die nog niet geschikt voor consumentengebruik. De huidige versie van de Hololens bril is een zogeheten “developer edition”. De hardware is nog niet optimaal, maar met de software die voor het apparaat gemaakt kan worden ontstaat de mogelijkheid om alvast te ervaren wat er in de toekomst met dit soort augmented reality ‘wearables’ mogelijk is. De voordelen op een rij:

  • geen tablet of telefoon om vast te houden om de “AR” te zien, de handen blijven vrij
  • transparante bril, dus rechtstreeks zicht op de fysieke werkelijkheid blijft behouden
  • indien relevant, kunnen nauwgezet virtuele toevoegingen verschijnen
  • dat kunnen tekstuele annotaties, aanwijzingen, beeldmateriaal of zelfs video zijn
  • interactie kan verlopen via spraak of handgebaren
  • content kan een online connectie hebben en ter plaatse opgeslagen info kan op de plek opgeslagen worden en eveneens in een online CMS geregistreerd worden.

Voor verschillende soorten werkzaamheden biedt zo’n bril perspectief. Helaas blijkt dat met de huidige hardware de huidige holografische verschijningen nog te flets verschijnen. Het blijft vooralsnog een bril voor binnen. De afstand waarop er met de omgeving geinteracteerd kan worden blijkt bovendien beperkt.