Wat kan een museum met mixed reality?

Het Teylers museum in Haarlem was op vrijdagavond 19 mei open om een groep genodigden te ontvangen van de BankGiro Loterij. Naast de vaste collectie van het museum werden er een aantal eenmalige extra’s gepresenteerd waaronder een augmented reality toepassing waarmee de “Grote Elektriseermachine” uit 1784 weer in werking te zien was. De vonk van 330.000 volt die in in 1881 voor het laatst verscheen, was als holografische verschijning te zien door met een Hololens bril naar de machine te kijken.

Voorheen kon augmented reality worden bekeken via het scherm van een smartphone of tablet als die op een bepaald object gericht werd. Met dit soort nieuwe brillen kunnen visualisaties levensgroot in de ruimte geprojecteerd worden, zodat bezoekers echt rondom de 3D visualisatie kunnen lopen, wat de ervaring versterkt.

Vanwege de nauwe connectie tussen het virtuele en het fysieke wordt dit soort augmented reality ook wel “mixed reality” genoemd. In tegenstelling tot Virtual Reality, waarbij een bril je volkomen afsluit van de werkelijkheid, blijft bij augmented reality de wereld zichtbaar. Met virtuele toevoegingen kan de bestaande wereld verrijkt worden, maar andersom geldt dat de virtuele ervaring versterkt wordt als er gebruik gemaakt kan worden van zo’n bijzondere machine als deze. Naast de verbeeldingskracht van het echte en het fysieke, is augmented reality bovendien efficient: er hoeft geen kopie van de realiteit in 3D te worden nagebouwd.

Behalve de vonk verschenen er ook virtuele panelen met tekst, waarmee de werking van specifieke onderdelen van de machine werd uitgelegd. Er kan nog oneindig veel meer met gepersonaliseerde uitleg, voice-overs of ruimtelijke audiovisuele effecten. Maar deze proef in het Teylers Museum in Haarlem was een goed begin om mee aan te tonen hoe de Hololens bril een nieuwe impuls zal geven aan de toepassingsmogelijkheden van augmented reality in een museum context.

De Microsoft Hololens bril is de eerste bril waarmee “mixed reality” op een overtuigende wijze ervaren kan worden. De verwachting is dat er meer bedrijven zullen volgen met dit soort brillen. Door alvast te investeren in deze hardware, doet Studio Bilder in samenwerking met augmented reality expert Sander Veenhof alvast hands-on onderzoek naar de toepassingsmogelijkheden van deze opzienbarende bril voor verscheidene vakgebieden.