Haarlemse Cultuurnacht – zaterdag 8 september 2018
Een ander perspectief op de St Bavo dankzij de “Heb Uw Naaste Lief” AR app.
Beperkt onze smartphone het contact met onze directe omgeving? Niet tijdens Haarlemse Cultuurnacht in de St. Bavo kerk. Speciaal voor dit evenement ontwikkelde AR specialist Sander Veenhof in samenwerking met godsdienstwetenschapper en kerkdeskundige Saskia van Lier een app, waarmee virtuele verschijningen te zien waren als de smartphone op een zwart/witte marker werd gericht. Maar in plaats van bezoekers die individueel naar hun telefoon stonden te staren, was iedereen volop met elkaar in gesprek op de 10 uitgekozen plekken. Per punt was een dialoog beschikbaar, die deels op de ene smartphone en deels op de andere smartphone te lezen was. Slechts door aan elkaar de dialoog-teksten voor te lezen, kwamen de opzienbarende verhalen over de St Bavo tot leven.
Deze participatieve augmented reality app werd ontwikkeld in opdracht van DDAMA, op uitnodiging van JCI Kennemerland en in samenwerking met koster Bas Romeijn van de St Bavo.
Apple: https://itunes.apple.com/nl/app/heb-uw-naaste-lief/id1434607620?mt=8
Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.augmentnl.hebuwnaastelief
Augmented reality is een techniek die bijzonder geschikt is voor kunstprojecten waarbij niet in muren gespijkerd kan worden, zoals in de St. Bavo. De techniek geeft de bijzondere vrijheid om iets te creëren dat zich niets aan hoeft te trekken van de beperkingen van de fysieke ruimte, terwijl er tegelijkertijd wel een inhoudelijke verbinding gemaakt kan worden met de plek. Al jaren onderzoekt kunstenaar Sander Veenhof welke nieuwe mogelijkheden er ontstaan dankzij “AR”, wereldwijd vooral bekend vanwege de Pokemon Go rage. In zijn verkenningen zoekt hij de samenwerking op met architecten, choreografen, modeontwerpers en schrijvers. Voor dit Museumnacht project werkte hij samen met godsdienstwetenschapper en kerkdeskundige Saskia van Lier. “Het uw naaste lief” is tot stand gekomen door een samenwerking met het Dutch Digital Art Museum Almere (DDAMA).